Perinnöstä ja testamentista luopuminen

Mikäli perintöä halutaan siirtää seuraaville sukupolville tai halutaan muuten vaikuttaa perinnön määrään, perinnöstä luopuminen on siihen hyvä vaihtoehto. Perinnöstä tai testamentista luopumista voidaan käyttää myös perintöveron minimointiin.

Perinnöstä luopuminen
Perinnöstä luopuminen on oikeustoimi, jossa perillinen päättää olla ottamatta vastaan hänelle kuuluvaa perintöä. Tämä voi tapahtua joko kokonaan tai osittain, ja se voi liittyä monenlaisiin syihin, kuten verotukseen tai taloudellisiin- ja henkilökohtaisiin syihin. Perinnöstä luopumalla voidaan siirtää omaisuutta hyppäämällä yhden sukupolven yli, jolloin selvitään pienemmällä verorasituksella. Kun sijaantulevia perillisiä on enemmän kuin yksi, vähentää tämä myös osaltaan verorasitusta.

 

Lakiin perustuvasta perinnöstä luopuminen
Kun henkilö saa perintöä sukulaisuuden perusteella kysymys on lakiin perustuvasta perimyksestä. Perinnöstä voi luopua ennen perittävän kuolemaa, perittävän kuoleman jälkeen aktiivisin toimenpitein ja lisäksi perintöoikeuden voi menettää olemalla passiivinen.

Perinnöstä luopumisen täytyy tapahtua riittävän ajoissa, vastikkeetta, ehdoitta ja sijaantulijoita määrämättä. Muuten se ei ole tehokas. Mikäli koko perintö on vastaanotettu, luopumisesta on saatu vastiketta, erilaisia ehtoja asettaen tai sijaantulijat määräten, luopuminen on tehoton. Silloin kysymys on perintöosuuden luovuttamisesta. Tavanomaiset ja perittävän asioiden hoitamiseksi välttämättömät toimet kuten hautajaiset tai perunkirjoituksen voi yleensä tehdä ilman että kysymys on välttämättä perintöön ryhtymisestä.

Kun henkilö luopuu perinnöstä, luopujan osuus menee niille henkilöille, jotka olisivat oikeutettuja perintöön, jos luopuja olisi kuollut ennen perittävää.

 

Testamentista luopuminen
Oikeus perintöön voi perustua testamenttiin, jolloin testamentin saaja voi luopua vetoamasta testamenttiin osittain tai kokonaan. Testamenttiin perustuvan oikeuden voi myös menettää passiivisuuden vuoksi.

Perinnöstä luopumisen täytyy tapahtua riittävän ajoissa, vastikkeetta, ehdoitta ja sijaantulijoita määrämättä. Muuten se ei ole tehokas. Mikäli koko perintö on vastaanotettu, luopumisesta on saatu vastiketta, erilaisia ehtoja asettaen tai sijaantulijat määräten, luopuminen on tehoton. Silloin kysymys on perintöosuuden luovuttamisesta.

Kun henkilö luopuu testamentatusta omaisuudesta, luopujan osuus menee niille henkilöille, jotka olisivat oikeutettuja perintöön, jos luopuja olisi kuollut ennen perittävää. Testamentissa voi myös olla toissijaismääräyksiä siitä, kenelle omaisuus menee. Mikäli testamentissa ei ole toissijaismääräystä, luopujan jälkeläiset tulevat hänen sijaansa, mikäli heillä olisi ollut oikeus periä testamentin tekijä. Testamentin tulkinta voi myös vaikuttaa siihen, kenelle luopujan osuus menee.

Testamentista voi luopua myös osittain. Tämä ei ole mahdollista silloin kun kysymys on lakimääräisestä perimyksestä. Omistusoikeustestamentin saaja voi myös ottaa vastaan pelkän hallintaoikeuden, jolloin tältä osin ei voida määrätä perintöveroa. Tämä on merkittävä verosuunnittelun väline esimerkiksi puolisoiden keskinäisen testamentin tapauksissa

 

Ote yhteyttä

Mikäli sinulla on perintöasioita koskevia kysymyksiä tai tarvitset juristin apua, ota yhteyttä. Olen erikoistunut perintöasioiden hoitamiseen ja minulla on niistä pitkä kokemus.